TIETOA GLUTEENITTOMASTA KAURASTA

Gluteenitonta kauraa voi käyttää tavallisen kauran tavoin.

Miten gluteenitonta kauraa valmistetaan?

Gluteeniton kaura tulee aina tilalta, jolla ei käsitellä mitään muuta viljaa kuin kauraa. Näin varmistetaan, että kaura on gluteenitonta. Lisäksi kylvetyt siemenet ovat sertifioituja ja omista jyvistä tarkoin lajiteltuja. Puhtaus on gluteenittoman kauran valmistuksessa kaikki kaikessa. Siksi kaura kylvetään, puidaan, kuljetetaan sekä varastoidaan puhtaissa olosuhteissa puhtailla laitteilla ja välineillä.

Gluteenittoman kauran tuotantoa pidetään tarkoin silmällä. Olennaista on, että mitään tuotannon osa-aluetta ei laiminlyödä – siksipä kaurapeltoa kitketään tasaisin väliajoin ja tuotannon välivaiheissa tehdään erilaisia analyyseja ja tarkastuksia. Nämä vaiheet tekevät gluteenittoman kauran tuotannosta haastavaa, mutta palkitsevaa: näiden prosessien jälkeen voidaan olla varmoja kauran gluteenittomuudesta.

Miten gluteeniton kaura eroaa tavallisesta kaurasta?

Tavallinen kaura sisältää aina myös pienen määrän muita viljoja. Kaura on luonnollisessa tilassaan täysin gluteenitonta, joten tavallisten kaurahiutaleiden gluteeni tuleekin muista kasveista ja viljoista, joita kasvaa kaurapelloissa pieniä määriä. Jotta kauran gluteenittomuus voidaan taata, kaurapellot kitketään kasvukauden aikana käsin. Lisäksi jokainen kuivattu kauraerä tarkastetaan ja analysoidaan laboratoriokokeilla, joilla sen gluteenittomuus voidaan osoittaa. Laboratoriokokeet tehdään myös jokaiselle valmistuneelle kaurahiutale-erälle.

Miten kauran gluteenittomuus varmistetaan?

Gluteenittoman kauran valmistus on haastava prosessi – jokaista askelta on valvottava tarkoin. Gluteenittomuuden varmistaminen alkaa kylvämisestä. Kylvämisessä käytetään omia, sertifioituja siemeniä. Kun kaura alkaa kasvaa, peltoja tarkastetaan jatkuvasti ja ylimääräiset viljalajit kitketään pois. Puinnin jälkeen kaura analysoidaan, jotta sen gluteenittomuudesta voidaan olla varmoja.

Mitä terveyshyötyjä on gluteenittomassa kaurassa osana ruokavaliota?

Gluteeniton kaura sopii niin gluteenia välttävän kuin normaalia ruokavaliota noudattavankin lautaselle.

Kaura sisältää paljon energiaa, proteiinia, kuitua, sekä beetaglukaania. Beetaglukaanin on havaittu laskevan LDL-kolesterolia 5-6 %, mikä tekee kaurasta erittäin sydänystävällisen ruoka-aineen. Lisäksi beetaglukaani lisää hyödyllistä bakteerikasvua, mikä auttaa ylläpitämään suoliston tasapainoa. Kauran kuitu hoivaa vatsaa ja lisää kylläisyyden tunnetta. Kaura sisältää myös tärkeitä suojaravintoaineita, kuten E- ja B1-vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia sekä rautaa. Lisäksi kaura auttaa pitämään verensokerin tasapainossa.

Gluteenitonta kauraa voidaan käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa täysin samalla tavalla kuin normaaliakin kauraa, oli kyseessä sitten aamupuuro tai piiras. Minkä tahansa reseptin normaali kaura voidaan poikkeuksetta korvata gluteenittomalla kauralla. Moni gluteenitonta kauraa kokeillut on sitä mieltä, että se on maukkaampaa kuin normaali kaura.

Miksi gluteeniton kaura on vähän kalliimpaa kuin tavallinen kaura?

Gluteeniton kaura on yleensä hieman tavallista kauraa kalliimpaa vaativan ja monivaiheisen tuotantoprosessin vuoksi. Gluteenittoman kauran tuotannon jokaista vaihetta kylvämisestä puidun kauran jalostukseen saakka valvotaan tarkasti, jotta kauran gluteenittomuus voidaan taata. Gluteenittoman kauran tuotantoon liittyviin erityisprosesseihin kuuluvat muun muassa ylimääräisten viljojen kitkeminen pellolta, kauran laboratorioanalysointi ja välineistön, laitteiden sekä siilojen puhdistaminen. Sen lisäksi tilalla, jolla viljellään gluteenitonta kauraa, ei voida viljellä mitään muita viljoja.